Avagy meddig juthat el egy teljesen kezdő nyelvtanuló 80 nap alatt? · #blogozzukki!

Első hónap: digrammától fokhagymáig.

Fiatal szakácstanuló keres meg május végén. Ősztől Franciaországban tanulja majd a konyhaművészetet, 3 röpke hónap alatt kell nyelvileg felkészüljön erre az életét megváltoztató nagy lehetőségre. Elvállalom, gyönyörű feladat: hozzá akarom Tamást segíteni a nagy projekt megvalósításához.

Nagyon kevés az időnk, coaching szemléletben dolgozom. Utat mutatok és ajtókat nyitok, de belépnie neki kell.

A di- és trigrammáktól indulunk. Görög szóösszetétel, jelentése: 2 vagy 3 betű alkotta hang. Épp, mint a magyarban a „ty” vagy a „dzs”. Tudatosan építem fel az  órák legapróbb mozzanatát is, és elsőkörben azt akarom elérni, hogy Tamás magabiztosan ejtse a francia szavakat. Ez már önmagában is nagy kihívás, és sokszor több évnyi franciatanulás után sem megy.

Kezdőként is önálló nyelvtanulásra bíztatom, amihez minden támogatást megadok neki. A hangtanba alapanyagok, konyhai eszközök elnevezésén keresztül vezetem be, a fél konyhaszekrényemet kipakolva szemléltetek. 😆 Le moule, sütőforma, la moule, feketekagyló. Szóval a franciában nemek is vannak, tejóég… Céltudatosan, a lényegre fókuszálva haladunk. Tamás elszántan, teljes bizalommal jön velem.

Azokon a napokon, amikor nincs óránk, aszinkron dolgozunk: Tamástól önállóan készített hangüzeneteket kérek. Még vége sincs az első hónapnak, mikor a pékségben már éneklő bonjourral köszön, langyos mazsolás croissant-t és jeges tejeskávét vásárol. Étteremben füstölt lazacot, burgonyapürét, hozzá száraz fehérbort és szénsavas vizet rendel. A konyhán sertéshúst darál, cukkinit reszel, és lágyan veri fel a tojássárgáját.

Az általa készített hangüzeneteket a következő órán együtt értékeljük ki. Mindent a legapróbb részletig átgondolok és előkészítek, hétmérföldes csizmával haladunk, mégsem rohanunk. Tamás arcán kezd magabiztosabbá válni a mosoly… már érzi, hogy meg fogja csinálni, és nyelvtudásának köszönhetően megteremti egy jövőbeli nagy karrier lehetőségét.

Következnek a színek, a számok, a konyhai eljárások. A blansírozás során a babot fehéredésig főzzük elő: blanc, blanche, fehér. Mont Blanc, a hófödte hegy. A csokoládészufflé is francia szó, souffler jelentése fújni, már kész is a felfújt, hmm, imádom!

Az első hónapot a zöldségek, gyümölcsök elnevezésével zárjuk. Őszibaracklé, félbe vágott eper, zöldborsó- és sütőtökleves.

Második hónapunkat pedig a halak és húsok elnevezésével indítjuk. Tamás szívós kitartással tanul, mindketten élvezzük ezt a gazdagító folyamatot. Büszke vagyok a munkánkra!

Egy hónap múlva ismét beszámolok, hova jutottunk Tamással a 2. hónap végére. Kérlek szorítsatok ennek a tehetséges fiatalnak, irány a Bocuse d’Or! És Tamás már tudja, hogyan ejtse ki helyesen… 😉

Persze #nevelemtanulj! De ha te mégis velem szeretnél tanulni, akkor várlak szeretettel!

🇫🇷 Bien à vous et à la prochaine! · #blogozzukki!